Z výzkumu agentury Ipsos zpracovaného v závěru loňského roku pro společnost Primagas vyplývá, že tlakové láhve s propan-butanem někdy využívá 58 % populace. Pravidelných uživatelů je mezi Čechy 18 %. Propanové láhve ale stále více využívají i menší firmy podnikající v pohostinství.
„Dlouhodobě evidujeme rostoucí počet odběratelů a současně vyšší spotřebu LPG, a to každoročně asi o 15 až 20 %. Za prvních 8 měsíců letošního roku je dokonce nových zákazníků téměř o pětinu více než za celý loňský rok,“ popisuje Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas. „Mezi typické odběratele z pohostinství patří bistra nabízející třeba kebab nebo tacos, palačinkárny, pizzerie či další stánky s občerstvením, ale i kavárny či pražírny kávy. S rozmachem street foodu pak přibývají i noví odběratelé, kteří provozují tzv. food trucky,“ dodává Jiří Karlík.
Příkladem takového uplatnění je vyhlášený brněnský Būcheck, který provozuje už sedmým rokem dvojice Peter Szamuhel a Zuzana Zuzáková. „Pro naše fungování je plyn v tlakových láhvích klíčový, protože food truck už ze své podstaty může být těžko připojen na rozvody zemního plynu,“ říká Peter Szamuhel, jehož Būcheck zvítězil v nové kategorii Hvězda street foodu ankety Zlatý kuchař 2022.
Zatímco zemní plyn i elektřina zažila cenový šok, LPG zdražovalo díky nezávislosti na Rusku minimálně. Příznivá cena ale není jediný důvod, proč kuchaři LPG preferují. „U plynového hořáku nemusím čekat, až se rozpálí, a dle potřeby můžu okamžitě regulovat plamen a tedy teplotu,“ popisuje Peter Samuhel a dodává, že i distribuce propanových láhví je výrazně flexibilnější než dříve.
Právě v Brně totiž od letoška funguje expresní doručování nejběžnějších typů propanbutanových láhví, a to do tří hodin od objednávky. Standardní závoz pro pravidelné odběratele probíhá na týdenní bázi, popř. ad hoc dle aktuální potřeby, kdy zákazník obdrží propan-butanové láhve v řádu jednotek dní.
Pokud ale provozovně dochází plyn a nemůže čekat na pravidelný závoz, musela by narychlo shánět LPG u prodejců v okolí. Po úspěšném startu pilotního projektu LPG e-shopu v Praze proto spustila stejnou službu také pro brněnské zákazníky společnost Primagas. Ta deklaruje doručení propanových láhví i do nejužšího historického centra Brna, kam je vjezd výrazně omezen, a to donáškou za příplatek.
Podle Primagasu využívají tzv. same day delivery propanových láhví často právě provozovatelé různých gastronomických zařízení bez ohledu na jejich obvyklého dodavatele. „Kurýr od zákazníka přijme k výměně i prázdné láhve jiných dodavatelů, takže nehrozí omezení provozu a personál nemusí objíždět třeba čerpací stanice nebo hobbymarkety a může se věnovat hostům,“ dodává Jiří Karlík.
Namísto klasické směsi kapalného propanu a butanu se tlakové láhve dnes již většinou plní výhradně čistým propanem. Ten je výhřevnější, jeho spalováním nevznikají jedovaté oxidy síry a nezanechává skvrny třeba na hrncích a dalším nádobí.
V kontextu energetického přechodu se ani LPG nevyhne dekarbonizaci. „V následující dekádě – a v mnoha jiných zemích se to už děje – bude LPG postupně nahrazováno ‚zelenými‘ alternativami v podobě bioLPG či obnovitelného dimethyletheru (rDME). Zákazník ale v praxi nic nepozná, protože obdrží stejnou tlakovou láhev, kterou připojí ke stávajícím spotřebičům, jako jsou vařiče, různá mobilní topidla apod.,“ připomíná Ivan Indráček z České asociace LPG.